LEGENDA CETĂȚII SOROCA

cetatea sorociiCetatea Soroca a fost înălțată împotriva cetelor tătare de pradă, care prin vadurile Nistrului, își croiau drum în Moldova, fiind o fortăreață mică pentru adăpostul unei străji de pază împotriva tătarilor.
 
Cetatea de piatră pe care o vedem azi a fost ridicată de un grup de zidari din Transilvania, conduşi de meşterul Iacob, care a şi lăsat o inscripţie în interiorul cetăţii: „a construit acest castel Iacob”. Înainte de cetatea de piatră a existat aici o cetate de lemn şi pămînt, despre care se crede că, deşi a fost menţionată abia în 1499, ar fi fost construită mai înainte.
 
O veche legenda spune, că în perioada dramatică a invaziei de tătari, una dintre cetăţile Moldovei a rezistat mult timp în faţă invadatorilor. S-au epuizat rezervele de apă şi hrană, dar apărătorii nu cedau. Şi atunci le-au venit în ajutor cocorii. Ei ţineau în plisc ciorchine de struguri pe care i-au aruncat celor asediaţi, izbăvindu-i astfel de foame şi sete. De atunci moldovenii au îndrăgit această pasăre, ea devenind simbol bunătăţii, fericirii şi belşugului. Cuibul de cocori în vîrful unui copac de lîngă casă e semnul de belșug în familie. 
 

5 thoughts on “LEGENDA CETĂȚII SOROCA

  1. tatiana cernoborodiuc

    aceasta legenda a fost interesanta si m-am inchipuit farmecul legendei de cetatea Soroca!

     

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *